ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, είναι σκαρφαλωμένο ψηλά στο βράχο που δεσπόζει του χωριού, στο περίφημο ΡΑΔΙΟ και είναι ίσως ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια του Ζαγοριού. Η ιστορία του ξεκινάει από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου και η ανέγερσή του υπολογίζεται την ίδια εποχή της ανέγερσης της Μονής των Φιλανθρωπινών στο Νησί των Ιωαννίνων.monastiri-agias-paraskeyis

Το Μοναστήρι αυτό, αρχικά λειτούργησε ως γυναικείο Μοναστήρι, με 80 Μοναχές στην ακμή του. Τα σημερινά ερείπια των κελιών, γύρω από το σημερινό μοναστήρι, δείχνουν την πλούσια ιστορία του και τη μεγάλη ακμή του. Η αξιόλογη εικονογράφηση της Μονής φαίνεται να είναι του 12ου ή 13ου αιώνα και έγινε από Καπεσοβίτες και Χιονιαδίτες ζωγράφους.

Στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής το Μοναστήρι γιορτάζει και το χωριό πανηγυρίζει.
Μπορεί να το επισκεφτεί κανείς εύκολα, αφήνοντας τον ασφαλτοστρωμένο δημόσιο δρόμο του χωριού και ακολουθώντας το ωραίο πετρόκτιστο μονοπάτι. Είναι ένας δεκαπεντάλεπτος ωραίος περίπατος. Φθάνοντας στο Μοναστήρι, θα νοιώσει τη γαλήνη της περιοχής, θα θαυμάσει την ομορφιά του τοπίου και θα βρεθεί στην καλλίτερη θέα του χωριού.