ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΣΤΑΝΗ

sarakatsaniki-staniΗ Σαρακατσάνικη Στάνη, βρίσκεται στη θέση Γυφτόκαμπος, περιοχής Δημ. Διαμερίσματος Σκαμνελίου, μέσα σε ένα κατάφυτο χώρο από έλατα και πεύκα. Καταλαμβάνει περίπου 20 στρέμματα και η έκταση έχει παραχωρηθεί από το Υπ. Γεωργίας, κατά χρήση, από το Δημόσιο δάσος περιοχής Δ.Δ. Σκαμνελίου, στην Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου. Η Αδελφότητα έχει κατασκευάσει μέσα σ΄ αυτήν την έκταση, Αίθουσα Μουσείου, επτά καλύβια – παλαιά σπιτάκια Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων και άλλα καλύβια-οικήματα κι αυτά των κτηνοτρόφων, τα οποία όλα λειτουργούν και ως χώρος Μουσείου. Αναπαριστούν όλα αυτά τον παλαιό τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων. Επίσης έχει κατασκευάσει αίθουσα κυλικείου, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, μικρό παρεκκλήσιο και χώρο εκδηλώσεων πλακοστρωμένο με σκέπαστρο
Στην Σαρακατσάνικη Στάνη έχει καθιερωθεί από το έτος 1979 και κάθε χρόνο, να γίνεται πανηπειρωτικό αντάμωμα Σαρακατσαναίων και όχι μόνον, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
Η Σαρακατσάνικη Στάνη απέχει 10 χιλ. από το Σκαμνέλι και κάθε επισκέπτης πρέπει να επισκεφθεί αυτήν την όμορφη περιοχή και το μοναδικό αυτό υπαίθριο Μουσείο και να μάθει, εκτός των άλλων, για τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων.
Στην περιοχή λειτουργούν δύο παραδοσιακές ταβέρνες.